Northshore Home

Northshore Home Fall 2018

Northshore Home magazine highlights the best in architectural design, new construction and renovations, interiors, and landscape design.

Issue link: http://read.uberflip.com/i/1037573

Contents of this Issue

Navigation

Page 47 of 147

46 FALL 2018 "W HAT ATTRACTED ME TO THE CONDO IN THE first place was the view," says the wife, who bought the Amesbury unit in 2006 when it was brand-new. She lived there until she remarried in 2011 and moved to her husband's house. Not wanting to part with the condo, the couple rented it out until they were ready to downsize three years ago. The appeal of less maintenance and the beauty of the hilltop location overlooking Newburyport guided them as they packed their things. But they wanted the condo to truly feel like home. The first floor, which has a kitchen, living and dining areas, and a master bedroom suite, would be where they spent most of their time, especially as they got older, so they wanted to refresh those spaces and make them as comfortable and as spacious as possible, but also utilize them to their full potential. "It was a matter of reorganizing the spaces so they are intelligently laid out and maximizing efficiency for daily living," says interior designer Jenn Sanborn, who knew right away the elements that weren't working. A wall near the entrance cut off the sight line to the back windows with the view. The entrance from the garage was unnecessarily large. The kitchen had too much distance between the sink, located on an awkwardly angled peninsula, and the stove. In the living room, a corner fireplace made the furniture layout difficult and inspire nshoremag.com/nshorehome/ Clockwise from left, A floor-to- ceiling storage unit was built into the central wall, helping to define the kitchen and dining area. Cabinetry In the kitchen coordinates with the interior's warm almond with golden tones. The fireplace was moved from the corner to the wall between the living room and master bedroom. the built-in cabinetry was bulky and dated, created for an older, deeper television. The master suite worked well enough except for the closet, which was too cramped for two people. Sanborn, who owns Sacris Design in Amesbury, worked with carpenter Scott Fortin to come up with the idea of a floor-to-ceiling storage unit built into the central wall, which was fabricated by Advanced Custom Cabinets of Brentwood, New Hampshire. In addition to providing a space for items such as shoes and jackets, it helps define the kitchen and dining and living areas while still keeping them open to each other. With the stove and refrigerator along the wall on the far left, the pathway from the front door to the living room is clear and uncluttered. "Now when you walk in," says Sanborn, who completed the project in 2017, "you see

Articles in this issue

Links on this page

Archives of this issue

view archives of Northshore Home - Northshore Home Fall 2018